φύλλο 1, ομάδα 1

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Αλκιβιάδη – Πρόσωπα και γεγονότα που τον σημάδεψαν

1. Να μελετήσετε το λήμμα της Βικιπαίδειας για τον Αλκιβιάδη και τους παρακάτω ιστότοπους:

2. Δείτε στον ιστότοπο του Μικρού Απόπλου τον «Αλκιβιάδη» από τους «Βίους Παραλλήλους» του Πλουτάρχου. Να μελετήσετε τις παραγράφους 2.1 – 4.2, 7.1 – 7.4 και 9.1., και να προσπαθήσετε να τις μεταφράσετε σε αδρές γραμμές με τη βοήθεια της Επιτομής του λεξικού Liddell & R. Scott.

3. Στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα θα βρείτε το απόσπασμα 219d – 222b από το «Συμπόσιον» του Πλάτωνα. Εκεί ο Αλκιβιάδης μιλά για τις αρετές του Σωκράτη και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Να διαβάσετε τη μετάφραση του αποσπάσματος.

4. Τέλος, χρησιμοποιώντας όσα διαβάσατε, να γράψετε σε δύο παραγράφους συνολικής έκτασης 200-300 λέξεων βιογραφικό σημείωμα του Αλκιβιάδη. Θα αναφερθείτε στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια και θα εστιάσετε σε πτυχές του χαρακτήρα του, όπως προκύπτουν από τα αρχαία κείμενα. Θα καταθέσετε το αποτέλεσμα της εργασίας σας για συνολική επεξεργασία στην υπηρεσία GoogleDocs.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα βιογραφικά στοιχεία που θα παραθέσετε θα υποστηρίζονται από αναφορές στα αρχαία κείμενα που διαβάσατε

 

 το φύλλο εργασίας σε αρχείο κειμένου .doc

 

απαντήσεις στο φύλλο 1, ομάδα 1

Ημερομηνία: 2014-10-15

Από: Χριστινα Γιωτα Κατερινα Νενα Σοφια

Θέμα: Τα εφηβικά χρονια και ο χαρακτήρας του Αλκιβιαδη

Ο Αλκιβιάδης γιος του Κλεινία μεγάλωσε στο σπίτι του κηδεμόνα του Περικλή και μαθήτευσε κοντά στο Σωκράτη. Γόνος μιας από τις αριστοκρατικότερες και πλουσιότερες οικογένειες της Αθήνας. Ο Αλκιβιάδης χάρη στα πλούτη του μεγάλωνε με άριστους παιδαγωγούς,προφανώς του έλειψε η πατρική εξουσία και καθοδήγηση, πράγμα που, όπως αναφέρουν οι σύγχρονοί του, υπήρξε η αιτία που ο νεαρός δεν απέκτησε την αρμόζουσα ηθική του ευπατρίδη. Ευφυής και ωραίος αλλά απείθαρχος και εγωκεντρικός, ο Αλκιβιάδης μεγάλωσε χωρίς ηθικούς φραγμούς.Ο Αλκιβιάδης συνήθισε να χλευάζει τις παραδεδεγμένες ιδέες περί δικαίου, μετριοφροσύνης, ευσέβειας, πατριωτισμού. Χλεύαζε ακόμα και τους δώδεκα θεούς και το πολίτευμα της πόλης.
H νηφάλια διδασκαλία και ο ασκητικός βίος του Σωκράτη, δεν κατόρθωσαν να γίνουν παράδειγμα για τη δική του ζωή. Ο Αλκιβιάδης αγαπούσε και θαύμαζε τον Σωκράτη. Η ευφυΐα του τον έφερε σε επαφή με τον κύκλο του Σωκράτη. Ο Αλκιβιάδης ήταν προδότης καθώς εγκατέλειψε τους συμπατριώτες του με αποτέλεσμα αυτοί να υποστούν πανωλεθρία. Αλλά και στη Σπάρτη ο Αλκιβιάδης δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ: Ερωτύλος καθώς ήταν, σαγήνευσε τη σύζυγο του σπαρτιάτη βασιλιά Τιμαία με την οποία μάλιστα απέκτησε και έναν γιο. Η συμπεριφορά του παρόλα αυτά ήταν η ίδια ακόμα και μετά τον γάμο του. Ο χαρακτήρας του ήταν ένας παράξενος συνδυασμός εξαιρετικών προτερημάτων και μεγάλων ελαττωμάτων.

Νέο σχόλιο