φύλλο 1, ομάδα 2

Η ενασχόληση με την πολιτική

1. Να μελετήσετε το λήμμα της Βικιπαίδειας για τον Αλκιβιάδη και τους παρακάτω ιστότοπους:

2. Στον ιστότοπο Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα να διαβάσετε έναν διάλογο του νεαρού Αλκιβιάδη με τον Περικλή από το έργο του Ξενοφώντα «Απομνημονεύματα» 1.2.40-46.

3. Τέλος, χρησιμοποιώντας όσα διαβάσατε, να γράψετε σε δύο παραγράφους συνολικής έκτασης 200-300 λέξεων βιογραφικό σημείωμα του Αλκιβιάδη. Θα αναφερθείτε στην ενασχόληση του Αλκιβιάδη με την πολιτική. Θα καταθέσετε το αποτέλεσμα της εργασίας σας για συνολική επεξεργασία στην υπηρεσία GoogleDocs.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα βιογραφικά στοιχεία που θα παραθέσετε θα υποστηρίζονται από αναφορές στα αρχαία κείμενα που διαβάσατε

 

το φύλλο εργασίας σε αρχείο κειμένου .doc filo1.2.doc (30 kB)

απαντήσεις στο φύλλο 1, ομάδα 2

Ημερομηνία: 2014-10-15

Από: Βασίλης , Γιάννης , Στέφανος

Θέμα: Αλκιβιάδης

Ο Αλκιβιάδης, γιος του Κλεινία, μεγάλωσε στο σπίτι του κηδεμόνα του Περικλή και μαθήτευσε κοντά στο Σωκράτη. Ουσιαστικά η πολιτική σταδιοδρομία του Αλκιβιάδη ξεκίνησε το 420 π.X., όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά στρατηγός. Με τη φιλοδοξία να αποκαταστήσει την Αθήνα στην παλιά της ηγεμονική θέση ο Αλκιβιάδης κατόρθωσε, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις του Νικία, να πείσει τους Αθηναίους να συνάψουν ειρήνη με το Αργος, την Ηλιδα και τη Μαντίνεια. H Σπάρτη όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε και το 418 π.X., στη Μαντίνεια, συνέτριψε τους Αθηναίους και τους συμμάχους τους. Ετσι η Αθήνα βρέθηκε απομονωμένη και ο Αλκιβιάδης γλίτωσε παρά τρίχα τον οστρακισμό. Με διπλωματικό ελιγμό ο Αλκιβιάδης συνασπίστηκε τότε με τον πρώην αντίπαλό του Νικία και πέτυχε να οστρακιστεί ο κατήγορός του Υπέρβολος.Τον επόμενο χρόνο ο Αλκιβιάδης εκλέχθηκε και πάλι στρατηγός μαζί με τον Νικία. Για μία ακόμη φορά η υπέρμετρη φιλοδοξία του Αλκιβιάδη έγινε αιτία ανείπωτης συμφοράς και ντροπής για την Αθήνα με την αποτυχημένη εκστρατεία της Αμφίπολης και με την κατάληψη της Μήλου όπου σφαγιάστηκαν όλοι οι άρρενες ενώ τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν για δούλοι. Η φιλοδοξία και η έπαρση του Αλκιβιάδη φαίνεται πως έφθασαν στο υψηλότερο σημείο του; κατα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 416 π.Χ.οταν αποφάσισε να συμμετάσχει στο αγώνισμα της αρματοδρομίας, οχι όμως με ενα αρμα, όπως συνηθιζόταν, αλλα με επτά.Τελικά κέρδισε τρια βραβεια και στην Αθήνα η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη.

Νέο σχόλιο