φύλλο 1, ομάδα 4

Ο Αλκιβιάδης απέναντι στην Αθήνα

1. Να μελετήσετε το λήμμα της Βικιπαίδειας για τον Αλκιβιάδη και τους παρακάτω ιστότοπους:

2. Στον ιστότοπο του Μικρού Απόπλου να εντοπίσετε τη μετάφραση της «Ιστορίας» του Θουκυδίδη από τον Ελ. Βενιζέλο από την οποία να μελετήσετε τα αποσπάσματα α) 6. 88. 3, όπου ο Αλκιβιάδης παροτρύνει τους Σπαρτιάτες να στείλουν εκστρατευτικό σώμα στη Σικελία και β) 8. 45, όπου ο Αλκιβιάδης καταφεύγει στον Τισσαφέρνη.

3. Τέλος, χρησιμοποιώντας όσα διαβάσατε, να γράψετε σε δύο παραγράφους συνολικής έκτασης 200-300 λέξεων βιογραφικό σημείωμα του Αλκιβιάδη, αναφερόμενοι στη δράση του Αλκιβιάδη. Θα καταθέσετε το αποτέλεσμα της εργασίας σας για συνολική επεξεργασία στην υπηρεσία GoogleDocs.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα βιογραφικά στοιχεία που θα παραθέσετε θα υποστηρίζονται από αναφορές στα αρχαία κείμενα που διαβάσατε

 

το φύλλο εργασίας σε αρχείο κειμένου .doc filo1.4.doc (30,5 kB)

απαντήσεις στο φύλλο 1, ομάδα 4

Ημερομηνία: 2014-10-15

Από: Κωνσταντίνος, Εφραίμ, Γιώργος, Αλέξανδρος

Θέμα: Η δράση του Αλκιβιάδη.

Ο Αλκιβιάδης ήταν σπουδαίος Αθηναίος στρατηγός. Ήταν εμπνευστής της Σικελικής εκστρατείας, παρόλο που δεν μπόρεσε να πάρει μέρος σ' αυτή γιατί κατηγορήθηκε για βεβήλωση των Ερμαϊκών στηλών, από τους πολιτικούς του αντιπάλους.Στον δρόμο προς την Σικελία κατέφυγε στην Σπάρτη, για να αποφύγει την θανατική ποινή από τους Αθηναίους. Κατά την ναυμαχία των Αθηναίων με τους Σπαρτιάτες στους Αιγός ποταμούς, συμβούλεψε τον Τυδέα και τον Μένανδρο για την κακή στρατηγική τους θέση, και πως έπρεπε να πάνε στην Σηστό, επειδή εκεί θα είχαν και λιμάνι και άμεσο εφοδιασμό τροφίμων. Δυστηχώς η συμβουλή αυτή δεν εισακούστηκε.

Νέο σχόλιο